Gå til hovedindhold
Du er her:
Naboinformation

Letbanen i 2024: Der er lys forude

Letbanearbejdet går nu ind i sin sidste fase. Om et års tid begynder prøvekørslerne, og letbanen vil derfor stort set stå færdig. Indtil da vil arbejdet foregå på selve letbanens terræn. De trafikale udfordringer bliver derfor færre og mindre end hidtil.

I denne artikel giver vi vores bedste bud på, hvad der kommer til at ske med letbanearbejdet i det centrale Lyngby det kommende år – med alle de forbehold, vi nu altid må tage, når det gælder anlægsarbejde. Især af så stor en størrelse som etablering af Hovedstadens Letbane er.

 

Frem til jul: Stort set pause i letbanearbejdet

Frem til jul vil der være (næsten) fred omkring letbanearbejdet her i Lyngby. Efter at der blev arbejdet intensivt frem til midten af november med asfaltarbejde på henholdsvis Buddingevej og Klampenborgvej, har entreprenørerne nu gjort plads til juletrafikken. Alle indfaldsveje er igen åbne for trafik, og der bliver kun arbejdet på sporarealet.

Der kan komme sporadisk arbejde, der er uopsætteligt, men det bliver først i midten af januar, at det egentlige letbanearbejde går i gang igen.

 

Arbejdet i 2024: Letbanen bygges færdig

I 2024 skal selve letbanen bygges og bygges færdig. Det vil sige, der skal etableres skinner, signaler og kørestrøm – og alt det andet, der hører til en letbane. Masterne til kørestrømmen er så småt ved at komme op, men det bliver især når skinnerne skal lægges, at det får betydning for, hvordan man kommer frem i trafikken.

 

Fra januar til april: Opstart skinnelægning

Vejkrydsene er de første områder, der får lagt skinner. Fra midten af februar skal der lægges skinner på tværs af Jernbanepladsen. Det betyder, at trafikken mellem Lyngby V og Lyngby C ledes ad Jernbanevej og Lyngby Hovedgade. Arbejdet kommer til at vare ca. fire uger.

Efter skinnelægning på Jernbanepladsen er det tid til skinnelægning i krydset ved Klampenborgvej og Lyngby Hovedgade. Cirka i midten af april lukkes hovedgaden for biltrafik ved Klampenborgvej i nogle uger. Det betyder, at gaden bliver lukket for bilkørsel mellem Toftebæksvej og Klampenborgvej samt mellem Nørgaardsvej og Klampenborgvej. Kommunen er i tæt dialog med Handelsforeningen om at gøre en dyd ud af nødvendigheden og sikre, at perioden bruges til at skabe attraktive aktiviteter i gaden.

Færdige fundamenter til kørestrømsmasterne
Færdige fundamenter til kørestrømsmasterne

 

Fra april til sommer 2024: Færdiggørelse skinnelægning

Når Lyngby Hovedgade er åben igen, kommer turen til krydset ved Kanalvej. Det betyder at trafikken igen må omlægges.

Derudover vil der blive lagt skinner på de øvrige strækninger i kommunen fra Lundtofte Station til kommunegrænsen ved Gladsaxe. Forventningen er, at skinnelægningen i hele Lyngby-Taarbæk Kommune er færdig lige efter sommerferien.

Montering af kobberledning. Foto: Hovedstadens Letbane.
Montering af kobberledning. Foto: Hovedstadens Letbane.

 

Efter sommer 2024: Opsætning af kørestrømsmaster og signalanlæg 

Efter sommer skal der opsættes master, og frem mod efteråret/vinteren 2024 vil der blive hængt kørestrøm op. (Se denne video der viser det allerførste letbanetog, der kører på strøm på Kontrol- og Vedligeholdelsesanlægget i Ejby).

På hele letbanestrækningen bliver der arbejdet på at etablere de endelige signalanlæg (Se denne video, der viser, hvordan trafikreguleringen bliver i de mange kryds, hvor letbanen kører i blandet trafik med biler, cykler og fodgængere). Dette arbejde kommer ikke til at genere trafikken nævneværdigt.

 

Efterår 2024: Afsluttende opgaver og klargøring til prøvekørsel

Forventningen er, at der omkring november/december næste år kun vil være de mindre afsluttende opgaver tilbage, inden prøvekørsel kan sættes i gang.

 

Tidsplaner ændres – det gælder også for anlægsarbejde

Ovennævnte tidsplan er, hvad vi forventer i skrivende stund få dage før jul 2023. Der er ingen tvivl om, at der sker justeringer af planen. Men nu vover vi pelsen og indvier jer til det, vi kender lige nu.

God jul og rigtig godt 2024